10 съвета за здравословно хранене

здравословно храненеДоказано е, че рецептата за здравословното хранене е съставена от три основни правила:  разнообразие, умереност и баланс. Това означава, че трябва да приемаме разнообразна храна. Тази храна трябва да е балансирана от гледна точка на съставките й. И не на последно място да се стремим към умерени количества.

Сами разбирате, че «разнообразна храна» не означава 10 вида сладкиши, нали?!  «Балансиране»  означава да приемаме и въглехидрати, и мазнини, и белтъчини, като балансираме между тях. А умереността в общото количество храна е задължителна и от здравословна, и от естетическа гледна точка.

Ето и десет съвета за здравословно хранене, които ще ви накарат да се чувствате перфектно във всяко отношение. Разбира се, ако ги спазвате.

  1. За добро здраве, човек се нуждае от 40 различни по вид хранителни вещества. Единственият начин да си ги набавяте по естествен начин, е да се храните с разнообразни храни. Защото няма как те да се съдържат в еднакви продукти. В дневното ви хранене трябва да присъстват: хляб, пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, млечни продукти и месо. Количеството от различните видове храни се определя от индивидуалната нужда от калории.
  2. Ако не сте любители или се ограничавате от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, то ведната трябва да поправите това. Не се ограничавайте от тестени изделия, ориз, пълнозърнести храни. Задължително си похапвайте плодове и зеленчуци. Има доста рецепти в интернет, как да си ги приготвяте по различни начини, ако това ще помогне да ги консумирате редовно.
  3. Поддържайте здравословно за вас тегло. Това означава да не сте слаби или дебели, а с точното тегло за вас. То се определя от много фактори – пол, ръст, възраст, наследствени фактори, ежедневни занимания, професия, здравословно състояние. Наднорменото тегло увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно,  диабет, инсулт, някои видове рак и други заболявания. Но ако сте прекалено слаби, това може да доведе до остеопороза, менструални нарушения, ниско кръвно налягане, анемия и други здравословни проблеми. Ако постоянно губите или качвате килограми, с помощта на диетолог може да разработите подходящи хранителни навици, чрез които успешно да контролирате теглото си. Добра профилактика за всички тези проблеми са полезните хранителни навици и физическите упражнения.
  4. Хранете се, като си приготвяте или поръчвате умерени порции. Така ще може да си позволите да приемате всякаква храна, без притеснение за калориите. Не е нужно да се лишавате от нищо, а просто да намалите количеството. Вместо три кюфтета, ще изядете едно, но пък така ще може спокойно да си хапнете и нещо тестено. Вместо газирана напитка, пийте вода и така ще може да си хапнете и шоколад. Вместо три филийки хляб, хапнете една пълнозърнеста и така следобедната торта или вафла няма да се отрази на външния ви вид.
  5. Най-важното условие за здравословно хранене и перфектен външен вид е редовното хранене. Не пропускайте закуската, обеда и вечерята. Ако е нужно, между тях си похапвайте по нещо малко. Когато организмът ви знае, че ще получи необходимата доза храна, не се презапасява, нещо, което ние наричаме преяждане. Нуждата да ядете много идва основно от нередовното хранене, независимо дали то е умишлено или не.
  6. Тайната на здравословното хранене е да намалите количеството от храните, с които прекалявате, а не да ги спрете изобщо. След като обичате определени храни, то не е нужно да се лишавате от тях, просто намалете количеството, което приемате. Често вкусовите качества са от значение – солено, сладко, кисело, люто... Не, не се лишавайте напълно от шоколада, просто не го изяждайте наведнъж, а си похапвайте по парче от него през целия ден и не всеки ден. Ако на едно хранене приемате храни с високо съдържание на мазнини, то коригирайте това. Не е нужно да похапвате мазна свинска пържола и едновременно с това да пиете айрян от мляко с високо съдържание на мазнини. Нека млякото да не е с повече от 2% мазнини, а пържолката разделете на две. А най-добре е да ги консумирате в различни хранения. Четете етикетите на продуктите, докато свикнете, коя храна какво количество от различните съставки съдържа. След това всичко ще е лесно. Ще следите какво мляко да си купите, какъв кашкавал, сладкиш, хляб и месо. Плодовете и зеленчуците са задължителни.  Дори различните видове риби са с различно съдържание на мазнини. А ако обичате пиле, то не се лишавайте от него. Просто се стремете да не е пържено, а ако е, то приемете по-малко количество от традиционното за вас.
  7. Здравословният модел на хранене е да приемате различни по вид храни, защото така ще си набавяте разнообразни хранителни вещества, необходими на организма. Нужно е да се балансира в количеството. Но ако днес сте на гости или няма как да не похапнете доста сладки или мазни храни, то на следващия ден просто компенсирайте, като приемате храни с ниско съдържание на мазнини и пропуснете сладкото. Важно е да се спазва и обратното правило. Ако днес не сте консумирали никакви плодове, то непременно утре компенсирайте.
  8. Да преминете да диета изведнъж е голям капан. Първо трябва да определите как се храните, какво точно приемате, какво не и в какви количества. Проследете за три дни какви храни консумирате и в какъв обем. След това направете корекция като намалите определени количества или добавите храни, които не консумирате. Но в никакъв случай не шокирайте организма си с диета, която е коренно различна от ежедневните ви хранителни навици.
  9. Правете промени в хранителния режим постепенно. Знайте, че няма суперхарни, няма перфекни диети, приложими за всички и че няма как да промените хранителния си режим за една нощ и това да даде положителен резултат. Променяйте постепенно навиците си и вкусовите си предпочитания. Не е нуждо изведнъж да преминете на обезмаслено мляко, а просто консумирайте вече мляко с по-нисък процент масленост от това, което си купувате досега. Приложете тази схема за всеки вид храна, но не се лишавайте нито от хляба, нито от месото, нито от сладкишите, нито от плодовете и зеленчуците.
  10. Помнете, че храните не са добри или лоши. А подходящи и в подходящо количество. Не се чувствайте виновни, ако обичате кекс, бонбони или сладолед. Не се лишавайте от тях. Просто променете количеството и добавете други по вид храни, за да се осигури разнообразие и баланс, които са жизненоважни за добро здраве, външен вид и настроение.
 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска