Опасности при отслабване чрез гладуване

опасности при диетаЧесто се счита, че бързо отслабване може да се постигне чрез гладуване. И въпреки че специалисти, диетолози и лекари отричат този метод и предупреждават за големи опасности, ако се прилага, то той все още се практикува.

Доказано е, че продължителното гладуване не е ефективен метод за отслабване и може да доведе до здравословни проблеми. Ако изобщо го има желаният ефект, то това е за кратко и често се връщат килограмите много по-кратко време, отколкото са свалени. С две думи, не си струва рискът и измъчването на организма.

Гладуването е естествен процес, който се случва, когато не се консумира никаква храна в продължение на от 3 до 5 часа и когато се спи. Това е нормално. Обаче когато се гладува от 16 до 24 часа в денонощието, това вече е опасно, особено ако се практикува в продължение на няколко дни. Независимо дали се отдавате на пълен глад или се въздържате само от твърди храни и приемате течности – сокове, чай, вода, то и в двата случая това е опасен метод за сваляне на килограми.

Ето и четири основни опасности при отслабване чрез гладуване:

Увеличаване на стреса

Когато сте гладни и не се храните, то тялото ви автоматично преминава в режим на съхранение. Забавя метаболизма и увеличава производството на кортизол.

Кортизол е стресов хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Когато страдате от заболяване или стрес, то имате повишени нива на кортизол. Високото количество на кортизол може да ви накара да се чувствате физически, умствено или емоционално стресирани и уморени.

Проблеми с мускулите

Доброто състояние на мускулите е от съществено значение за процеса на отслабване. Ако с мускулите се случва нежелан процес, то отслабването се забавя или стопира. Проблем с мускулите има, когато се гладува. Когато не се приема достатъчно храна, кортизолът в тялото освобождава аминокиселини от мускулите, за да ги превърне в захар.

Захарта се предава към мозъка, бъбреците и червените кръвни телца. Мозъкът предпочита захар за набавянето на необходимата му енергия. Чрез освобождаване на аминокиселини, кортизолът всъщност ощетява мускулните тъкани.

Гладуването води до увеличаване на глада

Ако гладувате по-продължителен период от време, тялото ви ще произвежда по-малко хормони на щитовидната жлеза. Загубата на тиреоидни хормони и разграждането на мускулна тъкан ще забави значително цялостния метаболизъм на тялото.

Това се усеща най-силно, когато спрете да гладувате и възстановите хранителните си навици. Резултатът е увеличаване на глада. И тогава с по-бавен метаболизъм и повишен апетит ще започнете бързо да качвате килограми.

Гладуването води до здравни проблеми

Продължителното гладуване може да изчерпи основни хранителни вещества в тялото като въглехидрати, протеини, витамини, мастни киселини, минерали и електролити. Това може да доведе до развитието на различни здравни проблеми, включително умора, главоболие, дехидратация, замайване, запек, хипогликемия, анемия, мускулна слабост, камъни в жлъчката и умствено объркване.

 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска