5 вида ядки за вашата диета

ядки за диетаПрез всяка изминала година се откриват все по-ценни качества на ядките. Настъпи времето, в което да им отдадем заслуженото признание. Ядките са задължителна част от храненето ни, независимо на каква диета сме си избрали да бъдем и защо.

Сега ще споменем първите пет в хранителната верига на славата, които в годините и многото изследвания доказаха своето безценно въздействие върху организма.

Все по-често срещаните диети за отслабване отричат напълно мазнините. А това не е здравословно.  Но ядките могат да набяват необходимите здравословни хранителни вещества, които губим, когато се подлагаме на диети. Всяка година има нови доказателства, че ядките са хранително балансирана здравословна храна, но въпреки това, все още някои ги отхвърлят от менюто си, когато са на диета за отслабване.

А ползите от ядките не са само мастните киселини, които поддържат по-ниски нива на холестерол. Те са една добра превенция за инсулт и диабет тип 2. Ядките са доста хранителни, засищат и така ограничават апетита. По този начин допринасят за сваляне на килограми по здравословен начин. Консумирането на ядки е много важно за вегетарианците, защото набавят на организма необходимите протеини.

Ядките винаги трябва да присъстват в менюто ни, за да може да кажем, че се храним здравословно или че сме на здравословна диета.

Ето и топ 5 на ядките, които не бива да пренебрегвате:

1. Бадеми

Бадемите може да консумирате с различни ястия. Може да ги добавяте в салати, а дори и в пици. Те са ядките с най-високо съдържание на протеини, манган и витамин Е. Хората, които редовно консумират бадеми, са изложени на по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Има проучвания, които доказват, че могат да намалят нивото на лошия холестерол. Консумирайте ежедневно бадеми, независимо как - може да ги добавяте във всякакви ястия, протеинови шейкове или да си ги похапвате чисти. Желателно е да са сурови, а ако са печени, то да са без сол.

Бадемите съдържат и рибофлавин (витамин В2), витамин Е, калций, магнезий, фосфор, цинк.

2. Орехи

Терминът суперхрана приляга най-много на орехите, в сравнение с  които и да е други ядки.  Въпреки че са открити толкова много ползи от консумирането на орехи, все още се откиват нови и нови предимства на тези ядки. Едно от последните открития е, че орехите действително могат да повишат умсвените способности на тийнейджърите, а и не само.

Едно от безценните качества на орехите е високото съдържание на есенциални мастни киселини, особено алфа-линоленова и линолова киселина.

Редовната консумация орехи намалява нивото на общия холестерол и LDL холестерол.

Само една четвърт чаша на ден орехови ядки осигуряват 100% от дневната необходима доза Омега-3 мастни киселини.  Орехите са много по-богат източник на Омега-3 от сьомгата.

Орехите съдържат фитонутриенти и антиоксиданти, които са превенция в борбата с диабет тип 2, а също и в борбата със свободните радикали. Те са богат източник на мелатонин, който насърчава здравословния цикъл на съня. Орехите съдържат и тиамин (витамин В1), витамин В6, мед, фосфор, магнезий, цинк.

3. Шамфъстък

Шамфъстъкът е с доста по-ниско ниво на калории в сравнение с други ядки, но пък има доста по-високо съдържание на протеини и фибри. Предимството на шамфъстъка е и доста високото съдържание на витамин В6 спрямо останалите ядки.

Други значителни витамини и минерали в тези ядки: тиамин (витамин В1), витамин В6, желязо, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк.

4. Кашу

Ядките Кашу са едни от най-богатите на хранителни вещества ядки, с много желязо, цинк, и микроелементи. Доста са калорични и е за предпочитане да се консумират на закуска. Проучване доказва, че когато в диети за отслабване се включат и ядки кашу, се постигат по-добри резултати.

Други значителни витамини и минерали в кашуто: тиамин (витамин В1), витамин В6, желязо, магнезий, манган, фосфор, цинк.

5. Фъстъци

Фъстъците са най-големият енергиен източник, без значение дали сте спортист или работите на бюро. Те са с високо съдържание на протеини, диетични фибри и антиоксиданти.

Консумирането на фъстъци също намалява шансовете за инсулт, тъй като те увеличават естественото производство си на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове.

Други значителни витамини и минерали: калий, фосфор, калций, магнезий, ниацин (витамин В3), витамин Е, фолиева киселина.

 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска