Пет мита за отслабването

митове за отслабванетоБез значение колко стриктно спазвате Вашата диета или фитнес програма, не винаги се постигат желаните резултати. Чудите се защо, къде грешите или обвинявате другите за това, че не постигате целта си. Дори да спазвате строго правилата, пак може да не отслабнете и дори да напълнеете. Защо?

Това често се случва при по-агресивните диети или пълното гладуване с цел да отслабнете по-бързо. Ето и няколко погрешни схващания за диетите, тяхното прилагане и изобщо за процесите при сваляне на килограми. Понякога, в опитите си за отслабване, може да си причините повече вреда, отколкото полза.

"Най-голямото погрешно схващане е, че когато правиш нещо в краткосрочен план, ще има дългосрочни резултати", казва Илейн Магий, диетолог в клиника за отслабване.

Ето и петте мита, които диетолозите Илейн Магии и Елизабет Пивонка опровергават:

Мит 1: Похапванията между основните хранения (закуска, обяд, вечеря) са вредни.

Не, това не е вярно. Няма как да качите килограми, ако си похапвате по 5 пъти на ден. Дори точно обратното. Така ще засищате глада и при основните хранения ще приемате по-малко храна. Разбира се, важно е тези междинни похапвания да не са чипсове, тестени изделия и други вредни храни. Плодове, зеленчуци и ядки са перфектият избор. Всъщност, диетолозите препоръчват на ден да се храним по 5 пъти.

Мит 2: Никаква храна тип «Fast Food»

Така наречената бърза закуска – сандвичи, бургери, пържени картофи, чийзкейк, ябълков пай и заведенията, предлагащи такъв тип храна не са толкова опасни за килограмите ни. Проблемът всъщност е от високото съдържание на сол в тези храни. Ето защо, не е нужно изведнъж да се отказваме тотално от такъв тип заведения, но трябва да подбираме какво си поръчваме. Добре е във всеки случай да не използваме всички онези малки пакетчета със сол, черен пипер, майонеза, кетчуп и други подправки и сосове, които ни се дават с такъв вид храни. Не е нужно да солите допълнително салатата си или картофките, тъй като в чийзбургера има предостатъчно сол. Избирайте пиле на грил или печено, вместо пържено или панирано. Хапвайте пици без сосове.

Мит 3: Всички въглехидрати са лоши

Въглехидратите са необходими на организма. Не може да лишим тялото си от тях, защото те дават енергия. Това, което е нужно, е да избягваме преработените въглехидрати. Такива храни са тези, които са с много високо съдържание на захар, бяло брашно и др. За предпочитане е да си набавяте въглехидрати чрез плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Мит 4: Чрез някои храни изгаряте калории

Има противоречиви становища по отношение на това, че чрез някои храни се отслабва. Мит е, че чрез определени храни може да изгорим калории и да остлабнем. Този мит се основава на това, че някои храни стимулират метаболизма. Но дори и да е така, резултатът е толкова нищожен, че няма как от това да се отслабне видимо. Много по-ефективно е да натоварвате мускулите – фитнес, вдигане на тежести... Така се изгарят най-бързо значителен обем калории.

Мит 5: Ако редувате хранене и упражнения няма да качвате килограми

С напредването на възрастта трябва да сте готови да направите промени в режима си на живот и хранене. Доказано е, че след 40-тата година метаболизмът започва да се забавя. В резултат на това трябва или да похапвате по-малко, или да увеличите физическото натоварване. С годините е нужно да оптимизирате режима си на живот, за да не качвате излишни килограми.  

Повече движение и разходка, упражнения и спорт ще са от полза, за да не променяте рязко хранителните си навици.

 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска