Кафе и пак кафе

кафе и отслабванеЧесто възникват спорове, дали между кафето, отслабването и наднорменото тегло има някаква връзка. Според американски учени, кафето може да повиши стероидните хормони при хората. По този начин, инсулина в кръвта се повишава, а това действа и на метаболизма. Така се натрупва повече мастна тъкан.

Според френските учени обаче, кафето помага за по-бързото изгаряне на мазнините, така че неговото действие върху организма може да се смята за неутрално. Кофеинът още не е разгадан напълно.

Той представлява алкалоид, намиращ се в какаото, кафеените зърна, ядките на колата и гуараната. Намира се в пропорционални количества в тъканите на тялото и не се натрупва в организма. Неговият период на полуразпад е от 2.5 до 4.5 часа, но той може да бъде индивидуален за всеки и да достигне до 10 часа. При възрастните, алкалоида се разпада различно, в зависимост от други фактори – например, ако в организма има лекарства или други вещества.

Много добавки, предназначени за отслабване, се правят с кофеин. Доказано е, че той има свойството да ускорява мисленето, като стимулира кората на мозъка. Може да премахне психическата и физическата умора. Освен това, стимулира и производството на допамин. Това качество на кофеинът го прави много подходящ за хора, които се натоварват физически, както и за такива, които се нуждаят от по-голяма кондиция. Тези, които са на диета, също могат да го консумират, защото по този начин ще се придържат по-лесно към нея и ще имат по-голяма активна дейност.

Заради управлението на глюкозата в кръвта, когато се приеме кофеин, се потиска и апетита. Алкалоидите помагат за по-бързата обмяна на веществата. Добре е да се знае, че ако метаболизмът се ускори с 10%, това може да доведе до нарушаване на паметта и съня. Ако организмът се стимулира прекалено много, може да се получи дисбаланс, който да доведе до голяма физическа умора и апатия.

Алкалоида води и до повече отделяне на урина, това е характерно за него. Този диуретичен ефект има и своите последици. Той води до по-голямо отделяне на магнезий, калций и калий от организма. Ако се пият по няколко кафета дневно и не се приема допълнително калций, може да се намали костната система. За утоляване на жаждата не се препоръчват кофеиновите напитки, защото те действат точно по обратен начин – дехидратират. Когато се използват такива вещества се пият повече течности.

Ако се приемат повече от 300 милиграма кофеин дневно, той започва да действа дермогенно, а това го прави ефективен при отслабване. Той помага за по-голямото количество изразходвани калории при физически упражнения.

Кофеинът е много по-мощен в добавките, отколкото в кафето за пиене. Там неговият отслабващ ефект е в пъти по-голям. В напитката кафе, той се абсорбира в много по-малки количества, отколкото ако е синтетичен. Ако се употребява много кафе, това няма да доведе до загуба на излишни килограми. Ако се използват добавки с кофеин, тогава е по-добре количеството на напитки с него да се сведе до минимум.

Кофеинът действа различно и променливо върху организма. Той може да доведе до тревожност, безсъние и безпокойство при по-чувствителни хора, до сърцебиене и тремор на крайниците. Ако се приема кофеин много продължително време, може да се появи толерантност към него и ефекта му да намалее значително. Възможно е дори да се стигне до абстиненция.

Независимо, че действа и помага за отслабване, той трябва да се приема в разумни граници. Добре е да се съчетава с повече физическа дейност и диета. Не трябва да се приемат повече от 300 мг. дневно (около 2-3 кафета).

 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска