Истината за хляба

хляб и калорииКакво е вашето отношение към хляба? Обичате ли го или не? Хлябът е неизменна част от храната на много хора. Но той е и основен източник на калории. И така, дали е добра идея да се храним с хляб или не е чак толкова за предпочитане? Ето какво трябва да знаете за хляба и битката за закръглеността.

Хлябът ли е виновен за излишните килограми? Може би. А може би просто прекаляваме с хляба и тестените изделия. Когато сме гладни или уморени, дори когато сме емоционално превъзбудени, независимо от негативни или положителни емоции, по-често посягаме към тестените изделия, октолкото към плодовете и зеленчуците.

Колко често на бюрото ви има сладки, солети, бисквитки и всякакви тестени изделия? Проблемът е, че колкото повече консумираме хляб и тестени изделия, толкова повече ни се иска от тях.

От друга страна ни убеждават, че пълнозърнестите тестени изделия ни помагат в борбата за загуба на килограми. Има доста проучвания, които доказват, че консумирането на пълнозърнести храни, пълнозърнест хляб, вместо рафинирани зърнени храни (като бял хляб и бял ориз), помага за свалянето на килограми.

Пълнозърнестите храни осигуряват на организма повече минерали, витамини и фибри, отколкото рафинираните. Но ако се прекалява с консумацията на пълнозърнест хляб и пълнозърнести тестени изделия, също ще се качат килограми, както при консумацията на бял хляб. Всичко зависи от калориите, които поемате.

Хляб и диабет тип 2

Изследванията показват, че ако приемаме по-малко хляб, червено месо, преработени храни и напитки, подсладени със захар, и ако повишим приема на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и птици – намаляваме риска от това да се разболеем от диабет тип 2.

Яденето на всякакъв вид въглехидрати повишава нивото на кръвната захар. Но въглехидратите не са едни и същи. Има два вида въглехидрати: прости и сложни.

Простите въглехидрати са непълноценни: сладолед, бонбони, захар, сладкиши. Те не дават необходимата енергия на организма.

Сложните въглехидрати са пълноценни и се считат за висококачествена храна. Съдържат се в тестените издедия, пълнозърнестите храни, кафяв ориз, боб, картофи, пилешко месо и риба.

Сложните въглехидрати се разделят на растителни и животински.

За да се храним здравословно, трябва да приемаме необходимата дневна доза въглехидрати, но те да са пълнозърнестите сложни въглехидрати. Затова не трябва да разчитаме единствено на етикетите, защото най-често на тях пише само количеството въглехидрати, но не се уточнява прости или сложни са те. Всъщност, най-лесният начин е да заменим белия хляб с пълносърнест.

Хляб и непоносимост към глутен

Има хора, за които глутенът е пагубен. Те страдат от цьолиакия (или целиакия) – възпаление на лигавицата на тънките черва. Тези хора не трябва да приемат пшеница, ечемик или ръж под каквато и да е форма. Понякога глутен се среща и в овеса.

За да се установи дали имате такива проблеми, е нужно да посетите лекар. Но в никакъв случай преди изследванията не се подлагайте на безглутенова диета, за да може резултатите от тях да са коректни. В случай че искате да се подпожите на безглутенова диета, то непременно се консултирайте и с диетолог.

Повечето хора, които страдат от целиакия, страдат и от недохранване и анемия, дори и да са с наднормено тегло, дори и да изглеждат здрави. Това е автоимунно заболяване, тоест имунната система напада собствените си клетки. Целиакията е все по-често срещано заболяване в днешно време, за което не е намерено лечение, освен доживотна диета без глутен.

Преди да преминете на диета без глутен, трябва да сте убедени, че това за вас е здравословно.

Колко хляб е твърде много за деня?

Когато говорим за хора, които се нуждаят например от 2 000 калории на ден (дневната нужда се определя от начина на живот), то нека се има предвид, че става дума не само за хляб, но и за всички тестени изделия – макарони, зърнени закуски, овесени ядки, питки, понички, бисквитки, сладкиши. Минимум половината от дневно приеманите тестени изделия трябва да са пълнозърнести.

Как да избирате хляб?

На първо място предпочитайте пълнозърнестите тестени изделия. Бъдете вмимателни, защото многозърнест, не означава непременно пълнозърнест. Предпочитайте и овесените тестени изделия, но и в тях понякога може да има глутен.

Не се подвеждайте по цвета на хляба. Често той може да е бял и да е пълнзърнест, както и да е по-тъмен, но производителите да са добавили оцветители, за да придадат на рафинираните си тестени изделия по-тъмен цвят. Проверявайте етикета винаги. Пълнозърнестите тестени изделия с най-малко 3 грама фибри на порция са най-добри.

 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска