5 мита за храненето, налагани от вашите родители

митове за храненетоЗамислете се дали не е време да преосмислите някои ваши хранителни навици, които са ви налагани още от дете. В тази статия ще споменем пет правила за хранене, които вашите родители са налагали погрешно и които може би все още спазвате и налагате на близките си. Ако промените тези навици, то непременно ще се почувствате по-добре, дори ще свалите килограми.

1.    Не се хранене между основните хранения. Ще си развалите апетита.

Всеки е чувал наставления от рода на „не яж сега, ще си развалиш обяда“, „не яж шоколад, ще си развалиш вечерята“ и т.н. Все наставления, основно насочени към похапванията около 10:00 ч. и 16:00 ч. Има доста мнения, че тези малки закуски между основните хранения сутрин, обед и вечер са вредни. Дори са забранени от доста диети, когато сте на хранителен режим за отслабване. Но това не е правилно. Не малко съвременни проучвания доказаха, че тези закуски всъщност са полезни. Разбира се, когато не става въпрос за редица вредни храни като снаксове, чипсове, бургери и все в този ред безполезни храни, които вредят на здравето, когато и да се похапват.

Доста диетолози дори препоръчват да се хапва по нещо на всеки четири часа. Тоест, между сутрешното хранене, обяда и вечерята да има по една лека закуска, но от здравословни храни – плодове, зеленчуци, ядки, мляко...

2.    Изяжте си всичко в чинията!

Това не е правилно. Трябва да се храним толкова, колкото е нужно, за да се заситим. Не е нужно да се изяжда всичко в чинията. Почувствайте дали сте се нахранили и спрете, независимо дали сте си изяли всичко. Някои диетолози дори препоръчват от масата да се става леко гладен или да спрете да се храните точно когато ви е най-вкусно.

Бъдете внимателни и когато се храните навън. Често порциите в ресторантите са доста големи и едва ли не държим да си изядем всичко, защото сме го платили. Не, това не е правилно. Всички ресторанти предлагат храната, която ви остане, да я пакетират за вкъщи. Възползвайте се от тази опция, вместо да се претоварвате, просто защото ви е вкусно или защото сте го платили.

3.    Не се хранете преди тренировки!

Ако тренирате, независимо какво, не е вярно правилото, че не трябва да се храните преди физическите натоварвания. Напротив, ако хапнете нещо калорично или с повече протеини, например ядки, то дори тренировките ви ще бъдат по-ефективни, защото ще имате енергията да се справите с всички упражнения безупречно. Разбира се, добре е да хапнете най-малко 30 минути преди тренировка или дълга разходка.

4.    Побързайте!

Изключително вредно е да се храните бързо. Един лош навик, най-често благодарение на родителите ви, които сутрин на закуска са ви подканяли да побързате, може да остане за цял живот и да даде своите негативни последици. Бързото хранене е най-честата причина за качването на килограми. Изключително вредно е да се храните в движение – например, докато отивате на училище или работа. За едно хранене винаги отделяйте поне 20 минути.

На мозъка са му необходими 20 минути, за да регистрира, че сте заситени. Ако се храните прекалено бързо, можете да поемете доста храна за 20 минути и след това ще ви бъде тежко.

5.    Днес заслужавате десерт!

Не използвайте храната като награда, защото това изпраща грешно послание. Внушението е, че всъщност не се храним, защото сме гладни, а защото бяхме добри и заслужаваме да похапнем нещо.

Наградите са хубаво нещо, но нека те не бъдат храна. Наградете се с посещение на прожекция, фризьор, козметик или среща с приятели, но не и с храна.

Тези съвети са дадени от диетолог. Ако имате проблеми с килограмите, консултирайте се с диетолог и тези 5 правила, налагани ни от години, ще бъдат оспорени. Но ако сами промените тези вредни хранителни навици, ще забележите как всъщност сваляте килограми и се чувствате много по-добре.

 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска