Един плод, който плаче – Акай Бери

плода акай бериТози плод в древността е спасил едно индианско племе, а днес е една от десетте храни, считани за най-полезни в света. Един дребен плод, лилав на цвят, който има много голяма история и расте в Амазония.

Акай бери е малък лилав плод, растящ на палмово дърво от семейство Евтерпа - Euterpe oleracea. Тези дървета растат в дъждовни гори. Носи се легенда, че едно древно индианско племе, живеещо до устието на Амазонка в Бразилия, е гладувало и се борело за оцеляването си, защото храната била силно ограничена. Стигнало се дори до там, че всяко новородено било убивано, за да не се увеличава броя на населението. Било убито дори детето на дъщерята на вожда, която страдала много, но в един ден чула плач на дете, някъде навътре в гората. Тръгнала да търси, но попаднала на една палма, цялата отрупана с лилавите плодове. Тя разбрала, че хората са можели да не умират от глад, ако са знаели за съществуването на това дърво, паднала под него и умряла. Намерили я цялата покрита с лилавите плодове, а вождът кръстил палмата с името „Ашай”, което означава „плодът, който плаче”. Избиването на децата било преустановено, защото палмата вече била източник на храна за цялото племе.

Плодът Акай Бери притежава имуностимулиращи и енергийни качества, които превръщат този плод в „суперхрана”. Той стана популярен благодарение на Опра Уинфри – американска ТВ водеща, която представи списък на десетте най-полезни храни в световен мащаб през 2008г. Сред тези плодове присъстваше и Акай Бери. По този начин, към него започна да има много голям интерес, а Опра бе принудена, дори да съобщи в предаването си, че няма общо с този екваториален плод и не печели от търговията с него.

Хранителните качества на Акай

Акай бери е богат на витамините C и A, на фибри, калций, желязо, антоцианини, флавоноиди, аспартанова, олеинова и глутаминова киселина. Освен това, той е източник и на протеини, както и на наситените мастни киселини Омега 6 и 9.

В 100 грама замразен изсушен плод се съдържат 530 ккал, 52г въглехидрати, 32г мазнини и 8г белтъчини.

Здравословните качества на Акай

  • Акай съдържа много антицианини, които са мощни антиоксиданти. Този плод помага за подобряване на здравето като цяло, също така предпазва от много тежки болести, като рак и др.
  • Предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания и регулира кръвното налягане.
  • Помага за подобряване на зрението.
  • Помага срещу безсъние.
  • Влияе положително на потентността.

Диети и Акай Бери

диета с акай бериАкай Бери се използва при диети, а ефекта от това е много добър. Той свежда до минимум лошия холестерол, регулира подкожните мазнини, прочиства организма и подобрява храносмилането.

Недостатъка на Акай, който може би е най-големия му минус, е че не може да бъде използван дълго, след като е откъснат от палмата. Поради тази причина, той се изсушава и замразява, преди да се транспортира от Бразилия. Това води до намаляване на хранителните му качества, макар че повечето остават. Добра алтернатива на плода са ягодите, боровинките, касисът и подобните на тях плодове.

 
akaitext
phone

Поръчай по телефона

0886 349 358

clock
  • Получавате продукта
    до 2 работни дни

  • Поръчка над 1 флакон -

    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВKА!

pill
ABC Акай Бери се приема по една капсула сутрин, около 30 минути преди закуска